Tarihi Kars Kalesi eteklerindeki bölgede şehir merkezinin tam ortasından geçen Kars Çayının üzerindeki kirlilik, yerli ve yabancı ziyaretçileri olumsuz etkiliyor. Tarihi 12 Havariler Kilisesi, Kars Kalesi ve Evliya Camisini bir arada gören ziyaretçiler, Kars Çayı üzerinde oluşmuş kirliliğe anlam veremiyor. Özellikle Bayrampaşa Deresinin Kars Çayı ile birleştiği noktada oluşan adacık, olumsuz bir görüntü sergiliyor. Tarihi Taş Köprü çevresi ile tarihi hamamların önünde de atıkların oluşturduğu adacıklar, tarihi dokuyu adeta saf dışı bırakıyor. İlkbahar aylarının yaşandığı bu günlerde Kars Çayının debisinin yükselmesine rağmen, gittikçe yükselen kirli adacıklara acilen müdahale edilmesi önem arz ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte çevreye yayılan kötü koku da ziyaretçileri ve bölgede gezinen Karslıları derinden olumsuz etkiliyor.
Bilindiği gibi yaz aylarının ortasında e kurak dönemlerde akışının azalmasıyla birlikte yeterince beslenemeyen Kars Çayının dibi gözüküyor. Kuraklık nedeniyle su akışı son yıllara göre önemli derecede azalan çayın zemini gözle görülür şekilde belirirken yıllarca birikmiş atıklar da kendini kokusu ve kötü görüntüsüyle hissettirmeye başlıyor.
KARS’TA ATIKSU TOPLAMA VE ARITMA TESİSİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Öte yandan Kars Çayı üzerinde yapına başlanan Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi çalışmaları devam ediyor. Tesis tamamlandığında Kars Çayı hayat bulacak ve günlük 50 bin metreküp suyu arıtılacak.
Kars’ta uzun yıllar kanalizasyon atıklarının karışarak kirlettiği ve etrafa yaydığı pis kokularla insan sağlığını olumsuz etkileyen Kars Çayı, yapımına başlanan Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi ile temizlenecek.
Kars’ın 2054 yılına kadar öngörülen nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde projelendirilen tesisin günlük atıksu arıtma kapasitesi 50 bin metreküp olacak. İşin muhtevası, ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi üniteleri ile 17,5 kilometre uzunluğundaki kollektör hattı olmak üzere, 2 temel imalat safhasından oluşacak. İleri biyolojik atıksu arıtma tesisinin daha önce belirtildiği gibi 2025 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Kars Şehir Merkezine yaklaşık 2,5 km mesafede Dereiçi Mevkiinde 54 bin 400 metrekare alan üzerinde devam eden çalışmalarda tesis üniteleri temel kazıları tamamlandı. Tesis içerisindeki binalarda betonarme imalatları devam ediyor. Proje tamamlandığında Kars Barajı’nın su kaynağı olan Kars Çayı’nın su kalitesini arttırarak Kars Barajı Sulaması kapsamında 475 bin 780 dekar tarım arazisi kaliteli sulama suyuna kavuşacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: