Kars İl Sağlık Müdürlüğü, her yıl hafta boyunca kalp hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak ve kalp sağlığının önemini vurgulamak amacıyla yaptığı etkinliklerde, kalp hastalıklarının dünyada ve ülkemizde en yaygın ölüm nedenlerinin başında gelmekte olduğunu hatırlatıyor. Yapılanan farkındalık çalışmalarında, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve stresten uzak durmak gibi hayatının olağan akışının düzene sokulmasıyla kalp hastalıklarından ölümlerin en aza indirildiğine de dikkat çekiliyor.
Öte yanan TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü marifetiyle yapılan araştırma soncuna göre; Kars’ta 2022 yılı verilerine göre en fazla ölüm nedeni olarak yüzde 32 ile dolaşım sistemi yani kalp hastalıları, ikinci sırada ise kanser geliyor.
Bu verilere göre Kars’ta yaklaşık olarak her 3 kişiden biri Kars hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle Kars Sağlık İl Müdürlüğünün her yıl olduğu gibi bu yılda “14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” süresince ile genelinde gerçekleştireceği farkındalık çalışmaları büyük önem taşıyor.
KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ KALP HASTALARINI HAYATA TUTUNDURUYOR
Ayrıca Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Kalp Hastalıkları Polikliniği ve anjiyo ünitesi, çok büyük bir sağlık hizmeti veriyor. İl genelinde kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları nedeniyle Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesini Kalp Hastalıkları Polikliniğine gelen hastalar, anjiyo ünitesinde alanında uzman doktor ve ekipleri tarafından hayata tutunduruluyor. Anjiyo ünitesi olmayan Kars Harakani Devlet Hastanesi Kalp Hastalıkları Polikliniklerinde hizmet veren doktor ve sağlık ekipleri de her gün yüzlerce kalp hastasına sağlık hizmeti vermeye devam ediyor.
KARS HALKININ YÜZDE 32’Sİ, KALP HASTALIKLARI NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR
Kars’ta yüzde 32’lik oranla yani yaklaşık olarak her 3 kişinden 1’i kalp hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybederken, kalp hastalıkları kronik hale gelmeye devam ediyor. Son yüzyılda tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de eğitim, sağlık ve ekonomide yaşanan gelişmelerin etkisiyle yaşam süresi uzadığı için yaşlı nüfusun arttığı biliniyor. Buna bağlı olarak bulaşıcı hastalıklar daha da artmaya başlarken, yapılan araştırmalarda; kalp ve damar hastalıkları, özellikle kalp krizleri ve inmeler tüm ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada yılda 18,6 milyondan fazla ölüme neden olan kalp damar hastalıkları, dünyanın bir numaralı katilidir ve ne yazık ki kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında yani “erken” dönemde gerçekleşmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının, küresel ölçekte uzun bir süre daha bir numaralı ölüm sebebi olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.
Dünya’da halen 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığı ile yaşamakta, 2 milyardan fazla kişi ise kalp hastalığı riski taşımaktadır. Ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları en önemli sağlık sorunlarının başında yer almaktadır. TÜİK tarafından yayımlanan 2022 yılı verilerine göre Türkiye’deki ölümlerin %35,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu da yaklaşık her üç dakikada bir kişinin ölümü anlamına gelmektedir.
Yapılan çalışmalar, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’inin tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik, obezite, diyabet gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bağlı olduğunu göstermektedir.
Dolayısıyla sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, risk faktörleri ile mücadele edilmesi, hastalıklara erken dönemde tanı koyulması ve uygun şekilde tedavi edilmesi yoluyla kalp sağlığı korunabilir ve erken yaşta ölümlerin önüne geçilebileceği belirtiliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: