Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 6 Şubat depremlerinin yarım yıl sonrasında, deprem bölgelerindeki kadına yönelik şiddet sorununa ilişkin çeşitli bakanlıkların alanlarına uygun bir dizi soru önergesi sunacağını ifade etti.
Koçyiğit, TBMM Başkanlığı aracılığıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a hitaben sunduğu soru önergesinde, deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli sorular sordu. Bu sorular, deprem sonrası yaşanan zorluklar, maddi destek eksikliği, genç kadınların eğitim ve duygusal ihtiyaçları, şiddetten uzaklaşmış kadınların desteklere ulaşamaması gibi konuları içeriyor.
Önergedeki vurgu, deprem bölgelerindeki kadınların karşılaştığı sorunların, cinsiyet eşitliği eksikliği ve etkin olmayan destek mekanizmaları yüzünden arttığı yönünde. Ayrıca, afet yönetim planı ve şiddetle mücadele konularında eksiklikler de dile getiriliyor.
Önergede, kadınların ihtiyaçlarının güçlendirilmesi, hizmet standardının oluşturulması, maddi destek ve hukuki danışmanlık, eğitim desteği, polisin rolü ve afet yönetim planları gibi konulara dair sorular Bakan Göktaş'a yönlendiriliyor.
Koçyiğit'in sorduğu bu soruların 15 gün içinde Bakan Göktaş tarafından yazılı olarak yanıtlanması bekleniyor. Deprem sonrası kadınların ihtiyaçlarına yönelik alınacak tedbirler ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki cevaplar, kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor.
Gülistan Kılıç Koçyiğit'in sunduğu önerge şu şekilde:
1- Kadına yönelik şiddetle mücadelede ihtiyaç temelli ve toplumsal cinsiyete duyarlı destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve hizmet standardının oluşturulması için hangi politikaları benimsemeyi planlıyorsunuz?
2- Deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları ve sosyal destekler konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu mekanizmaların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
3- Deprem sonrasında çadır, konteyner veya barakalarda kalan kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sunduğunuz maddi destek ve hukuki danışma gibi hizmetler nelerdir? Bu destek mekanizmalarının erişilebilirliği ve etkinliği hakkında bilgi verebilir misiniz?
4- Genç kadınların deprem sonrasında eğitimlerini sürdürmeleri ve duygusal yükleriyle başa çıkmaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hangi programlar ve destekler sunuyorsunuz?
5- Şiddet ortamından uzaklaşan kadınların dahi desteklere erişimde zorluk yaşadığı vakalarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?
6- Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kolluk kuvvetlerinin sorumluluğunu yerine getirmediği vakalar hakkında ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz? Bu durumlarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hangi çalışmaları yürütmektesiniz? İçişleri Bakanlığı ile bir işbirliği hazırlığınız/çalışmanız var mıdır?
7- Deprem bölgelerinde ve göç edilen illerde kadınların güvenlikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak toplumsal cinsiyet perspektifi odaklı bir afet yönetim planı ve şiddetle mücadele acil eylem planı oluşturulması için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Bu planlamalarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için hangi adımları atıyorsunuz?
Yorumlar
Kalan Karakter: