Kars İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nilgün Şanal, “Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir.” dedi.
Kars İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Nilgün Şanal 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeni ile çeşitli açıklamalarda bulundu.
Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olduğuna vurgulayan Kars İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Nilgün Şanal, “Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre ilgili yılda küresel bazda 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 10 milyona yakın ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir.
Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olup çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir.” dedi.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları
Kars İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nilgün Şanal tarama programları ile “Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmaktadır. Bu kişilerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.” şeklinde bilgilendirdi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığının koruyucu ve önleyici faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan kanser taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile de kişilerin bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: