Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kars çiftçisine büyük zararlar veren tarla faresi sorunu son yıllarda artarak devam ediyor.
Kuraklık zamanlarda sayıları daha da artan tarla fareleri, çiftçiğe büyük oranda ürün kaybı yaşatırken, toprağın doğal yapısına da zarar verdiği biliniyor. Doğal olarak tarla faresi sayısının artması, onlarla beslenen diğer hayvanların sayısının da artmasına neden olduğu yetkililer tarafından ifade ediliyor.
Bu nedenle Kars İl Tarım Müdürlüğü, çiftçinin tarlalarına çıkmaya başladığı bu günlerde önemli bir adım atarak çiftçileri bilimsel olarak bilgilendirdi.
Yapılan bilgilendirmede, üreticilerin tarlalarını kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çekilerek, tarla fareleri ile toplu olarak kimyasal mücadele yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Mücadele yapılacak sahalardaki aktif deliklere eldiven kullanılarak, tahta veya plastik kaşık ile 3-5 adet zehirli yem konulmalısı gerektiği belirtilen uyarıda ayrılarda ayrıca: “Mutlaka ve mutlaka ertesi gün aynı saha taranmalı, ölü fareler toplanılarak derin çukura gömülmelidir. Ölmüş fareler toplanmaz ise onları yiyen hayvanlar da zarar görecektir.
Öncelikle tilki, kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan gibi hayvanlar korunmalıdır.
1 kg zehirli yem arazideki yoğunluğa göre en az 30 dekar alan için yeterli olup, İl Müdürlüğümüzden temin edebilirsiniz.” denildi.
Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir.
Kültürel Önlemler
Derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmektedir.
Mekanik Mücadele
Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile soldurmak suretiyle de mücadele yapılabilmektedir.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabilir. Bakanlığımız İl/İlçe Müdürlüklerinden alabileceğiniz çinko fosfürlü zehirli yemler tahta kaşık veya flinta denen ayarlı kamışlarla deliklere bırakılır.
Yorumlar
Kalan Karakter: