TUZ TÜKETİMİNİN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Besinlerin çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanmasında ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için risk faktörü oluşturur.
Sodyum, vücuttaki sıvı ve asit-baz dengesini sağlar. Sodyum-potasyum pompası ile hücreye gerekli maddelerin, özellikle glikozun taşınmasında rol alır ve elektrokimyasal impulsların sinir ve kas boyunca iletilmesini sağlar.
Gıdaların içinde bulunan doğal sodyum, bireylerin günlük gereksinimlerini karşılar. Yetişkin bir bireyin vücut fonksiyonları için günde 4-6 g kadar tuz tüketmesi yeterlidir. Fazla tuz tüketimi kemiklerden kalsiyum kaybına sebep olur.
Yüksek oranda sodyum tüketiminin çocukların ileri yaşlarında hipertansiyon gelişimine yatkınlık geliştirdiği de tespit edilmiştir. Ayrıca yüksek sodyum alımının tuz tadı reseptörlerini baskıladığı ve bunun da ileride çocukların daha fazla tuz içeren besinleri tercih etmelerine neden olduğu tahmin edilmektedir.
Fazla miktarda tuz içeren gıdalar arasında; kabartma tozu, salam, sucuk, jambon, krakerler, turşu, zeytin, peynir ve çerezler yer almaktadır. Dolayısıyla bu tarz gıdalar tüketilirken miktarlar iyi ayarlanmış olmalıdır.
Gereğinden fazla miktarlarda tuz tüketmek; yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına, vücutta su tutulmasına, gastrite, kanserlere, böbrek hastalıklarına ve kemik erimesine yol açar. Hamilelerin de tuzu çok tüketmeleri, birtakım ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Sözlerimi konu ile ilgili bir mani ile sonlandırmak istiyorum:
Çoğu sayma bir fırsat
Aza eyle kanaat
Yaptığın her yemeğe
Tuzu kararında kat
Sait KÜÇÜK (Sadık Miskini)
Az tuzlu, çok huzurlu günler dilerim…
Hilal ŞAHİN GÜNEŞSU (Diyetisyen)
hilal_sahin93@hotmail.com
Yorumlar
Kalan Karakter: