Şiddet ve ceza
Mevcut ceza kanunu,şiddet uygulanan doktorlara ayrı, öğretmenlere ayrı olarak düzenleniyor. Yakında bu düzenlemelerin diğer meslek gruplarını da kapsaması mümkündür. Cezaların ağırlaştırılmış olması, devlet görevlilerine olan şiddeti engeller mi? Bence “hayır” engellemez.
Tek partili dönemlerin bize bıraktığı kötü miraslardan biri de,devlet-millet ilişkilerinin korkuya dayanmasıydı. Vatandaş devletin memurlarınca azarlanıyor, işiyle ilgilenilmiyor daireden kovalanıyordu. 3-5 köyün ortasında hakim bir tepede kurulan jandarma karakolunun komutanı, sanki bu köylerin ağasıymış gibi davranıyor ve köylülerinde korkudan sesi çıkmıyor. Hastanede doktorun yanına çıkıncaya kadar beklerken hastalığınızı unutup, aman doktor bana iyi davransın diye bildiğiniz duaları defalarca okuyorsunuz. Doktor karşısında diliniz dolanıyor, heyecandan ve korkudan doktora derdinizi dahi anlatamıyorsunuz. Doktor kızarak bir şeyin yok, beni böyle boş işlerle meşgul etmeyin, haydi çık dışarı deyip sizi kovalamış oluyor. Bazıları çok rahatsız olup böyle bir muameleye uğramışsa veya farklı bir haksızlığa uğramışsa,bu durumda karşıdaki doktora şiddet uyguluyor.
Çoğu zamanda doktorun her türlü uygulamayı yasal çizgide sürdürmesine rağmen, hasta yasa dışı taleplerde bulunmuş ve isteği yerine gelmemişse bu defa hastanın kendisi veya yakınları tarafından doktora saldırılıyor. Doktorların ve öğretmenlerin yetersizlikleride şiddeti yaratan sebeplerden biridir. Böyle kamuoyunda istenmeyen olayların çıkmasını engellemek,öncelikle iki taraflı bir eğitim sorunudur. Aile ve okul eğitimi… Zor kullanarak, cezaları ağırlaştırıp meseleye çözüm getiremezsiniz.Ayrıca devlet görevlilerinin bütün vatandaşlara eşit davranması, rüşvetten, adam kayırmacılığından uzak durmaları gerekir. Devlet böyle çirkin konularda ki denetimini ciddiyetle yürüyebilmelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: