KARDEŞLİK AHLAKINI KUŞANMAK
Üstümüze giydiğimiz elbise nasıl ki karakterimizi yansıtıyorsa ahlakî özelliklerimiz de aynı şekilde dini değerlerimizle yoğrulan hassasiyetlerimizi yansıtır. Peki biz ahlakı yahut kardeşliği bir zırh gibi üstümüzde taşıyor muyuz? Zırhı bakırdan olan bir asker cenk meydanında ne kadar zayıfsa demirden veya çelikten bir zırh kuşanan asker de bittâbi güçlü ve muzafferdir. O halde bizi güçlü kılacak o kardeşlik ruhunu üstümüzde onurla taşımalıyız. Peygamber Efendimiz kardeşlik adına; Medine'ye göç edince bütün hayatını ardında bırakan muhacir ile ensârî köle-efendi sınıflandırmasına sokmaksızın birbirlerine kardeş, yardımcı kıldı. Mallarını paylaşmalarını, bir sıkıntı veya güçlükle karşılaşınca birbirlerine kenetlenip manevi destek olmaları noktasında öncü oldu. Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “Her kimin tarlası varsa onu Beksin; kendisi ekmezse onu din kardeşine (karşılıksız) ektirsin”! (Müslim, Buyû, 88)
Demek ki kardeşlik karşılıksız dahi olsa kol kanat gerekmiş birbirlerine. Bir başka hadiste de şöyle buyuruyor: “Müminler birbirini sevmede, birbirlerine sevgi ve merhamet etmede tek bir vücut gibidir. O vücudun bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer azaları da uykusuzluk ve yüksek ateş çeker”. (Müslim, Birr, 66) Vücudumuzun bir organı nasıl ki bütün sistemi bozuyorsa Müslüman kardeşimizin üzüntüsü ve acısı da aynı şekilde mü'minler arasında üzüntüye sebep olur. Kur’an’da kardeşlik: Nitekim yüce Kur'an-ı Kerîmde de kardeşlik hukukunu anlatan ayetler defalarca geçmiş ve ibret almamız için bizleri uyararak. Allah (cc) şöyle buyurmuştur: "Hep birlikte Allahın ipine( Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allahın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz". (Âl-i İmran, 103) Bir başka ayette de şöyle buyurmuştur: "Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltin ve Allah'tan korkun ki size merhamet edilsin". (Hucurât, 10)
Sonuç olarak: Yukarıda ayet ve hadislerde de belirtildiği üzere kardeşlik bilinci zaman ve mekan farketmeksizin gönüllerde bir kandil olup dayanma gücü verir insanlara. Bizler de kardeşlik vasfını kuşanan ve birbirine gönülden bağlı bir ümmet olarak İslâm nizamını üzerimizde taşıyalım ki tek bir vücût olarak güçlü kalalım.
R. AKAR
Alisofu Kuran-Kursu Öğreticisi
Yorumlar
Kalan Karakter: