RAMAZAN ve DAYANIŞMA
İnsanlar topluluk halinde yaşarlar her alemde olduğu gibi insan aleminde besleme, barınma, giyinme ve dünya üzerindeki yaşamsal faaliyetlerini sürdürme ihtiyacı vardır. İhtiyaçlar da insanları birbirine bağımlı kılar. Sosyolojik olarak insanın yapısına baktığımız zaman tek bireyselleşmeleri olduğu nokta da insanların ihtiyaçlarını karşılanmadığı saptanmıştır. İnsanlar topluluk halinde ancak iş birliği ile daha uzun ve kaliteli yaşam süre bilirler. Ramazan her zaman kimsesizlerin kimsesi olma ile yardımlaşma ve dayanışma günüdür. Ramazan birlik ve beraberliğimizi en ulvi seviyeye (Yaratanın istediği seviyeye) çıkarma zamanıdır. İslam inancının yaygın olduğu ülkelere bakıldığında dinin toplumsal dayanışma üzerine kurulu olduğu gözlenmiştir. İnancın sunduğu ahlaki etik değerler ve bu değerlerin üzerine kurulmuş oruç ibadetinin, en temelinde beslenme ihtiyacını karşılayamayan insanlar adına, empati duygusunu geliştirme vardır. Dayanışma ya da yardımlaşmak; toplum fertlerinin kişilerin ortak çıkarlarının sağlanmasıdır. Bütünlüğün korunması için karşılıklı olarak birbirlerine bağlılık göstermeleri ve birbirlerine dayanıp çeşitli alanlarda yardımlaşarak birbirini tamamlamalarıdır. Sosyal dayanışma, çalışma güç ve kudretinde olmayan ya da çalışmakla ihtiyaçlarını tamamen karşılayamayan fakir ve yetimlerin, muhtaç ve düşkünlerin temel ihtiyaçlarının toplum tarafından karşılanmasıdır.
Kur’ân-ı kerim’de şöyle buyrulmaktadır:
‘Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir’.
Kısaca sosyal dayanışma; toplumdaki her bir ferdin, kendi üzerinde topluma karşı yerine getirilmesi gerekli olan bir takım görev ve sorumluluklarının olduğunu bilmesi, hissetmesi ve bu uğurda üzerine düşen görevi yapması demektir. Çünkü bu konudaki ihmal ve kusurlar cemiyet binasının çöküşüyle sonuçlanır ki, bundan o toplumun bütün fertleri zarar görürler.
Sonuç olarak insan, yeryüzünde tek başına tasavvur edilen bir varlık değil; dayanışma, kolektif çaba ve yardımlaşmanın kendini gösterdiği bir varlık kategorisidir.
T.Öztürk Şehitler Mahallesi Kuran Kursu Öğreticisi
Yorumlar
Kalan Karakter: