TAKVA
İslâm'ın temel kavramlarından birisi olan takva; Allah'a iman edip dinin emir ve yasaklarına uyarak Allah'a karşı gelmekten sakınmaktır. Allah'ı görüyormuş gibi düşüncesiyle İslâm dininin gerektirdiklerini hakkıyla yaparak ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için nafileleri çokça yapıp, sünnete uymak demektir.
İslâm dinine göre insanın Allah katındaki değerini belirleyen en temel etkenlerden birisi de takvadır. Rabbimiz buyuruyor ki: “Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır (takva sahiplerinizdir)” (Hucurat suresi 13.ayet ).
Kur'ân'da açıkça belirtildiği üzere Allah katında en üstün insan Rabbi‘nin emir ve yasaklarına uyma konusuna en titiz davranandır.
Hz. Ömer (r.a) takva kelimesinin ne anlama geldiğini kendisine sorduğunda Ubey b.Ka'b, O'na şu karşılığı vermiştir:
-Dikenli yolda yürümedin mi?
-Yürüdüm.
-O zaman ne yaptın?
-Paçalarımı sıvayıp dikenlere basmamaya gayret ettim.
-İşte takva odur.
Kur'ân'ı Kerîm’de takva sahibi kimselere müttaki denir. Peygamberimiz buyuruyor ki; Allah müttaki yani takva sahibi olan gönlü zengin, kendi halinde işiyle ve ibadetiyle meşgul olan kulunu sever. Peki nedir bu müttakilerin özellikleri?
1)Bollukta ve darlıkta Allah için infak ederler.
2)Öfkelerine yenilmezler, en zor anlarında öfkelerini yutarlar.
3)Bir günah işlediklerinde hemen tövbe ederler.
4)Asla kötülükleri için ısrar etmezler.
5)Geceleri pek az uyurlar.
6)Seher vakitlerinde istiğfar ederler.
7)İnsanları affederler.
Sonuç olarak takva, Allah korkusunu O'na karşı saygılı olmayı öne çıkararak bu saygıyı bütün davranışların ve hayatın temeli yapmaktır. Allah takva sahibi kullarını sever onlardan razı olur ve onlara yardım eder. Cennette çeşitli nimetler ve ödüller vereceğini de haber verir.
E.YILDIZ
Kazımkarabekir Mahllesi
Kuran-Kursu Öğreticisi
Yorumlar
Kalan Karakter: